En blogg från Högskolan i Borås

tisdag 10 mars 2009

Att digitalisera kulturarvet

Jag har i flera omgångar medverkat i en tidigare kurs om digitalisering av kulturarvet, den senaste 2008. Den kursen byggde rätt mycket på konkret samarbete med externa partners såsom Kungliga Biblioteket i Stockholm och Språkbanken i Göteborg. I kursen fick studenterna lära sig mycket av tekniken bakom digitalisering av framför allt äldre tryck och skrifter. Enligt principen "ax-till-limpa" gick studenterna från att sitta med en fysisk skrift i handen, exempelvis handskrivna brev eller en gammal barnbok, till att skanna detta, göra om innehållet till maskinläsbar text, märka upp texten i XML, tillverka olika vyer av materialet (digitala zoombara faksimiler, text med gammal respektive modern stavning, kommentarer och bakgrundsmaterial etc), skapa en webbplats och där publicera det digitala materialet för omvärlden. Se exempelvis hur kursens studenter digitaliserat brev av Gustaf Fröding eller gamla barnboksklassiker som Kattresan eller Den Nyttige Bilder-boken. Den här kursen, som blandar kunskaper om gamla böcker och texter med tekniska tillämpningar inom digitalisering - gammalt och nytt! - har varit mycket uppskattad.

Också i programmet Digitala Tjänster kommer vi därför att erbjuda digitaliseringskursen, men i form av två valbara kurser. Den första kursen riktar in sig på att göra digitala faksimilbilder av äldre tryckta skrifter eller handskrifter och publicera dem på nätet i form av en webbplats. Den andra handlar mer om XML-kodning av sådana äldre texter. Men kurserna handlar inte bara om teknik. Du får också läsa om varför man digitaliserar vid institutioner som arkiv, bibliotek och museer, för vem man gör det, hur man kan göra det på ett smart, kvalitetsmässigt och långsiktigt sätt samt om vilka vinster och risker det kan finnas med digitalisering av kulturarvet.

2 kommentarer:

  1. Det här verkar vara en mycket matnyttig kurs. Kommer den att upprepas? Hur lång är den? Används någon kurslitteratur? Vem får delta?

    SvaraRadera
  2. Hej,

    Kursen har getts i några omgångar, omväxlande på 15 resp 30 poäng, som fristående kurs, senast i fjol. Just nu har kursen ett uppehåll, och det är lite osäkert när den skall ges som öppen fristående kurs igen. Vad vi vet är att kursen skall ges inom ramen för det program, Digitala Tjänster, som den här bloggen handlar om (men det dröjer några terminer) och att kursen då möjligen kommer att vara öppen att söka också för dem som inte går det programmet. Samtidigt har vi diskussioner om att vid behov ge kursen redan dessförinnan, om vi kan se att det föreligger ett intresse för den. Vi noterar därför med glädje ditt visade intresse, vilket kan bidra till att skynda på de där diskussionerna vi har. Rekommenderar dig att hålla dig a-jour om detta via Bibliotekshögskolan och dess webbplats om kursutbud.
    Den kurslitteratur som ingick senast hittar du via webbplatsen för kursen som jag länkade till i blogginlägget (texten "den senaste 2008"). På kurswebbplatsen finns också en länk till den dåvarande kursplanen som anger vilka behörighetskrav som gäller.

    SvaraRadera