En blogg från Högskolan i Borås

torsdag 6 september 2012

Bilddigitalisering i Los Angeles

Idag bjuder vi på ett gästinlägg från en av studenterna på Digitala tjänster-programmet som startade hösten 2010.

Att jobba heltid och studera programmet Digitala tjänster är en utmaning, det vet nog de studenter som gör som jag. För att kunna få lite tid att fördjupa mig i en kurs som intresserade mig extra mycket valde jag att ta tjänstledigt i tre månader och åka till Los Angeles för att praktisera på ett botaniskt bibliotek i början av året. Att hitta praktikplatsen var inte särskilt svårt, jag mailade ett tiotal ställen i olika (engelskspråkiga) delar av världen, och fick till slut svar av bibliotekarien på Los Angeles County Arboretum & Botanic Garden. Hon hade tidigare tagit emot praktikanter, mest från USA men blev såklart nyfiken då hon hörde att jag skulle åka ända från Sverige.

Kursen jag läste under denna termin var Bilddigitalisering av kulturarvet som syftar till att ge en förståelse över både kontext och teknik för digitaliserat material. På praktikplatsen hade jag fria händer att skapa en digital utställning, dock helt utan budget. Det fanns flera tillfällen då jag var tvungen att ta beslut och prioritera arbetssätt och processer, och jag är inte säker på att jag alltid valde rätt. Men jag lärde mig av misstagen!

Den digitala utställningen bestod huvudsakligen av att jag valde ut bildmaterial från bibliotekets rariteter utifrån ett tema. Jag hade som ambition att lyfta "ut" biblioteket i trädgården, att det fysiska (och inlåsta) materialet skulle bli en naturlig del av det "levande" materialet. Jag använde i huvudsak gratisverktyg på internet (Flickr, Google Maps) för att knyta ihop det fysiska och digitala. Om besökaren i trädgården har en smartphone kan de ta en virtuell vandring där de leds fram till växten i fråga (baserat på växternas GPS-koordinater), och kan då samtidigt titta på hur plantan illustrerades för 150–200 år sedan. Att botaniska illustrationer är väldigt vackra gör ju projektet lite mer gångbart.

Resultatet kan du se här - Treasures of the Rare Book Collection - Plants of Mediterranean Climate Areas. Om man är extra intresserad av hur jag lade upp projektet har jag laddat upp min rapport från kursen.

Är det då en bra idé att göra något liknande inom ramen av programmet Digitala tjänster? Även om du jobbar hel- eller deltid, eller är en heltidsstudent så tror jag att det är nyttigt att få tid att fokusera lite extra på studierna. Det håller dig motiverad att klara av kurserna, samtidigt som du skaffar arbetslivserfarenheter och nya kontakter i andra länder. Inledningsvis försökte jag hitta utbytesstudier i ett annat land, men det visade sig vara mycket svårt. En praktik som jag kombinerade med studier på distans från Sverige var definitivt en lösning som passade mig. Jag har definitivt fått mersmak, och tiden i Los Angeles har fått tankarna att samla sig kring ämnet för kommande uppsats. Min förhoppning är att även då kunna göra fältstudier/praktik utomlands.

Sara Lind

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar