En blogg från Högskolan i Borås

onsdag 1 augusti 2012

Besök i Wagga Wagga

Om man råkar befinna sig i Australien kan man som utbildare inom biblioteks- och informationsområdet med fördel passa på att besöka Wagga Wagga och Charles Sturt University (CSU). De håller i Australiens största bibliotekarie- och skolbibliotekarieutbildningar med över 1500 studenter som alla studerar på distans. När jag var där höll man som bäst på att förbereda för den inledande träff på några dagar som alla nya studenter kommer till. Detta är något som är relativt nyinfört eftersom man upplevde att studenterna behövde få ett sammanhang för sina studier, och att det inte räckte med onlineträffar för att åstadkomma detta.

Givetvis arbetar CSU också med sin lärplattform och med videokonferenssystem för att på olika vis hålla kontakten med sina studenter under de 4 till 6 år som halvfartsutbildningarna pågår. Deras arbetssätt tycks inte skilja sig så mycket från hur vi arbetar på Bibliotekshögskolan, förutom att vi lägger större vikt vid det fysiska mötet även på det som huvudsakligen är distansutbildningar. På Digitala tjänster-programmet, som från i höst går på helfart, så kommer vi att träffas ungefär två veckor varje termin. Det är intensiva veckor, men de tillåter både lärare och studenter att träffas för mer informella diskussioner och att också ägna oss åt workshoparbete som är svårt att återskapa virtuellt (se t.ex. beskrivningen från träffar i bilddigitaliseringskursen). De fysiska träffarna kommer vi att kombinera med träffar i ett videokonferenssystem och självklart också med skriftlig interaktion.

Borås har en central placering geografiskt i jämförelse med Wagga Wagga, och vintertid är kanske inte bästa tiden på året att göra ett besök (i någon av städerna), men jag charmades av apelsinträd som dignade av frukt i trädgårdarna och av besöket på universitetets vingård samt av det omtänksamma mottagandet.

Bilden är av floden Murrumbidgee som rinner genom Wagga Wagga. På sommaren går det att bada i den, men den är opålitlig - i mars orsakade den stora översvämningar i området.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar