En blogg från Högskolan i Borås

söndag 9 maj 2010

Forskardag på Svensk Biblioteksförening I


Biblioteksföreningen har tagit ett trevligt initiativ genom att anordna en forskardag varje år. Denna gång var temat Bibliotek och digitala medier. Jag får nog räknas som jävig eftersom jag samarbetar med alla de forskare som deltog, men jag tyckte att det blev en väldigt intressant dag med spännande föredrag från mina kollegor och bra frågor och diskussionsinlägg från publiken. Mycket av det som togs upp är sådant som berörs på olika vis i masterprogrammet. Det här inlägget blev så långt att jag delar upp det i flera delar – i detta inlägg beskriver jag lite vad jag själv presenterade under dagen och i kommande inlägg vad de övriga deltagarna tog upp.

Jag inledde med att prata om hur forskare berättar om vetenskap i vetenskapliga artiklar och om de konventioner som har vuxit fram kring hur detta görs. Detta är något som jag tycker är väldigt spännande i det att man som forskare tar en ofta ganska kaotisk process och framställer den som något som är helt logiskt och sekventiellt. I tryckta tidskrifter är det naturligt att dessa berättelser framställs i skrift, även om de kan kompletteras av olika former av illustrationer. Men med digitala tidskrifter är det ju inte självklart varför man inte ska berätta i andra representationsformer, t.ex. med video (se t.ex. Journal of Visualized Experiments). Jag har studerat hur remedieringen, övergången till ett nytt medium, sker i vetenskapliga open access-tidskrifter från små utgivare och bl.a. tittat på hur forskningen framställs. En kort beskrivning av resultaten finns att läsa i ScieCom Info.
/Helena

2 kommentarer:

 1. Hej Helena!

  Torsdagens föreläsningar väckte onekligen en del tankar. Som det här med bibliotekariens "gamla kompetens" gentemot den "nya kompetensen". Jag tror faktiskt att mycket handlar om rädsla. Dels för den nya tekniken, men också för att kunna släppa taget, som någon så klokt påpekade. Vi sitter inte (alltid) på exklusiv information längre och vi måste acceptera detta och förändrade informationssökningsbeteenden innan vi kan gå vidare och hitta våra nya identitet. Inte alltid så lätt för den som har några år bakom sig.
  Och visst är det lustigt att en källa inte räknas som riktigt trovärdig förrän man fått se den i tryck, på tidningspapper eller i bok. Dessa generaliseringar och fördomar som sitter så djupt!

  /Karin Martinsson, Sveriges Radio Förvaltning, Research och Bibliotek

  SvaraRadera
 2. Hej Karin!
  Tack för ditt inlägg - ja, det där med att vissa medier är kopplade till trovärdighet och en känsla av kontroll påverkar många av oss fortfarande och inte nödvändigtvis beroende av ålder, tror jag.
  mvh Helena

  SvaraRadera