En blogg från Högskolan i Borås

måndag 9 november 2009

ASIS&T-möte i Vancouver I

ASIS&T:s (The American Society for Information & Technology) årliga möte är en av de största konferenserna inom biblioteks- & informationsvetenskap. I år går den av stapeln i ett regnigt Vancouver i början av november.

Första keynote-talet hölls av Tim Bray, kanske mest känd som en av författarna till XML-rekommendationen. Nu arbetar han på Sun som trendspanare, bland annat. Han pratade mycket om open source och olika open source-plattformar som kan användas för att enkelt och snabbt sätta upp fungerande webbplatser (Ruby on Rails, django etc.). Hans meddelande i denna del av presentationen var att det inte krävs särskilt mycket tekniskt kunnande eller bra finansiering längre för att relativt snabbt sätta upp stora framgångsrika webbplatser, exempelvis olika sociala nätverk eller webbplatser som ger tillgång till databaser. Det som behövs är idéer och innehåll. Och inte minst personer som är intresserade av dessa saker – ”the killer app of the Internet is other people”.

Första panelen ägnades för min del åt institutionella arkiv. Catherine Mitchell delade med sig av erfarenheter från att arbeta med det institutionella arkivet vid University of California och Carole P. Palmer och Soo Young Rieh pratade om nyss avslutade fallstudier av institutionella arkiv. Flera av talarna lyfte fram att en del arkiv nu går från att kalla sig institutionella arkiv, med fokus på samlingen, till att lyfta fram de tjänster som de erbjuder – i UC-fallet har arkivet döpts om till eScholarship och fokuserar mycket på att vara ett publiceringsalternativ. Några tips på hur man når ut till forskare och får dem att delta i arkivet var att erbjuda data om hur deras publikationer används i arkivet (citeringar, downloads, page views etc.) och att erbjuda publiceringsstöd där forskarna själva upplever att det behövs. Det senare innebär bl.a. att delvis överge kravet på att alla publikationer ska in i arkivet och inrikta sig mer på specialiserad publicering. Delrapporter från de projekt som presenterades finns publicerade i Library Trends vol 57, nr 2, 2008 som är ett specialnummer om institutionella arkiv.
/Helena

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar