En blogg från Högskolan i Borås

tisdag 10 februari 2009

Tema: Vetenskaplig publicering & Open Access, publicering av forskningsresultat inom konst och design

Jag arbetar i ett antal projekt, bl a en pilotstudie finansierad av Open Access.se -programmet
vid avdelningen för Nationell samverkan, Kungliga Biblioteket. I januari 2009 gjorde jag och en kollega ett studiebesök på University of Southampton inom projektet där vi träffade projektledarna för Kultur Project. Kultur Project är ett tvåårigt JISC-finansierat projekt med målet att skapa en modell för ett institutionellt arkiv inom det konstnärliga forskningsområdet, dvs samma övergripande mål som vår pilotstudie.

När det gäller den tekniska utvecklingen av deras testplattform Kultur Demonstrator har de samarbetat med School of Electronics and Computer Science vid University of Southampton som utvecklat den öppna programvaran Eprints; i dagsläget är ett av de största systemen för institutionella arkiv jämte DSpace och Fedora. DSpace är det system som används för högskolan i Borås institutionella arkiv BADA, som används för publicering av högskolans forskningspublikationer och studentuppsatser.

Besöket var mycket givande, vi fick verkligen mycket att ta med oss hem. Vi fick inblick i projektets både svårigheter och framgångar och fick tillfälle att diskutera mer i detalj frågor som inte är systemspecifika.

Två stora frågor för detta område är dels metadatastandarder; de som används idag i institutionella arkiv är ofta inte anpassade för mer komplexa digitala objekt som förekommer i forskningsresultat från konst och praktikbaserad designforskning; t ex beskrivningar av delverk, material och tekniker etc. Dels ställer dessa objekt större krav på filhantering och visuell presentation av foton, filmer osv.

Det är verkligen roligt och en utmaning att arbeta inom detta område inom vetenskaplig publicering som utvecklas i så snabb takt just nu!

/Sofia Arvidsson, Bibliotek & Läranderesurser

2 kommentarer:

 1. Hej Hej!

  Vad roligt att du fick ett så givande studiebesök!
  Det är verkligen intressant med allt som händer i den här världen just nu. Jag vill bara berätta att det Fedora som du länkar till i ovanstående text inte är detsamma alls som Fedora Commons som är den Open Source-programvara som används vid upprättandet av digitala arkiv.
  Med vänliga hälsningar// Ewa Pettersson-Svärd (Distansare som just nu läser kursen Digitala Bibliotek och skriver paper om just detta)

  SvaraRadera
 2. Tack för att du uppmärksammande detta, det gick nog lite för fort vid länkningen.. har nu länkat om till rätt Fedora! :)

  Kul att du valt att skriva om Open Source-programvaror för institutionella arkiv!

  Mvh Sofia

  SvaraRadera